Hus & hem

Facket har hjälpt oss dit vi är idag

Det är lätt att glömma att alla förmåner och lagar som hjälpt arbetsrätten till vart den är idag, inte varit möjlig utan facket. Fackförbundet st har alltid varit en central del i att förhandla och värna om arbetsrätten. Idag när vi har alla dessa förmåner är det lätt att ta just dessa för givet. Därför är det idag extra viktigt att mobilisera men också informera våra unga om att fackförbund, vilken sektor du än tillhör är viktigt. Alla fackförbund som finns idag är inga konkurrenter, utan snarare allierade. Det finns många förbund idag och det kan vara svårt att veta vilket fack som passar just din sektor och just din yrkeskategori. Ingen anledning till panik. Det finns enkla vägar att gå som hjälper just dig att hitta rätt. En tumregel brukar vara att facket ST är exempelvis för statliga tjänstepersoner eller om du jobbar statligt överhuvudtaget, ta bara sam osa som exempel!

Fackförbund det nya hippa

Att vara medlem i ett fackförbund har sina förmåner. Det kan vara allt från att du får ta del av förhandlare vid löneförhandling. Förbunden kan också hjälpa dig med rådgivning om det är så att det hänt någon incident eller liknande på arbetsplatsen. Du har även möjlighet att vara en visselblåsare via ditt fackförbund, så att du kan förbli anonym till din arbetsgivare och kollegor. Facket ställer sig bakom dig och går ut i frågan offentligt istället för att du själv behöver göra detta. Förmånerna och fördelarna med ett fackförbund är oändliga. Det är som att ha en extra spelare på en fotbollsplan, 12 mot 11. Det är inte alltid en arbetsgivare tycker det är rättvist att en anställd har facket bakom sig. Just för att facket är petiga med att saker och ting skall gå rätt till på arbetsplatsen.

Extra spelare på plan

Fortsättningsvis kan du alltid räkna med att facket i slutändan vill dig väl, med sina tjänster som st direkt. Det är till fackets fördel att du som anställd mår bra. Det kan vara svårt att ibland se vad facket gör om allting fungerar bra på just din arbetsplats. Men det viktiga är att se den stora bilden. Du kanske inte behöver hjälp idag, men det kanske är någon annan som behöver det just nu. Facklig styrka fås genom att vara ett stort kollektiv. Genom att vara fler i den fackliga rörelsen har du större makt och inflytande. Det är som nämnt tidigare, att ha en extra spelare på plan. Exempelvis så har facket ST, ett motto som lyder, en arbetsplats – en fackförening. Detta går mer eller mindre hand i hand vad som beskrivits som ett kollektiv och en extra spelare på planen.

Välj rätt fackförbund

Sammanfattningsvis är det absolut viktigaste inte vilket fackförbund du är medlem i. Utan att du är medlem i facket punkt. Vare sig det är ST fackförbund eller något för kommunikatörer eller lärare, så är det viktigt att ansluta dig till den fackliga kampen. Alla spelar på samma lag för att förbättra arbetsvillkor och göra arbetsrätten mer pålitlig för arbetstagaren. Kort och gott, om du inte är medlem i ett fackförbund. Gå med idag! Den rådande pandemin har varit förkrossande på många sätt, den hade varit ännu mer rå om inte fackförbunden fanns där och kunde stötta de som blev av med jobben. Mota Olle i grind och se till så att din framtid säkras. Det är lätt att vara efterklok. Ett fackligt medlemskap kostar inte mer än en prenumeration på valfri strömtjänst som Netflix eller Disney plus.

Var nöjd med ditt val

Skulle det vara så att du råkar gå med i ett förbund som inte är menat för just din arbetskategori eller är du inte nöjd? Då kan du alltid byta fackförbund. Alla förbund samarbetar för att just du som medlem i den fackliga styrkan ska hamna rätt. I slutändan är det allra viktigaste att du är nöjd.